top of page

Het Drevenbos

Het Drevenbos

 

Ontwikkeling 

pony.jpg
Het Drevenbos

Monitoren van de 40 nestkasten

De nestkasten in het Drevenbos zijn weer gecontroleerd, schoongemaakt en soms meegenomen voor vervanging.

Het resultaat is positief: 59% van de kasten waren bezet 10 % (4 kasten) was wel bezet maar daar vonden we een nest met eitjes of dode kuikens.

7 kasten zijn meegenomen en worden vervangen omdat vriend Grote Bonte Specht er een zootje van heeft gemaakt. 3 kasten konden niet worden bekeken wegens wateroverlast…

Nieuwe kasten zijn onderweg om weer terug te plaatsen.

Bosjesmannen Martin, Hans, Wim en Albert: namens de vogels bedankt.

                                          

Dam en IJsvogelwand

De kluit van de gelierde wilg en het zand van de dam is door regen behoorlijk weggespoeld, daardoor is de kluit aan de uiteinde van de wilg te klein geworden voor het nestelen van de IJsvogel. De lengte van een nestpijp van een IJsvogel is tussen 50cm en 150 cm. Om deze reden heeft de gemeente zand toegevoegd, waardoor de kluit zodanig is, dat er volgend voorjaar genesteld kan worden. Dit toevoegen van zand is ook gebeurd bij de dam, waardoor het pad daar ook breder is geworden.

                                 

Uilen- en valkennest

We hebben half september, met medewerking van mensen van de afdeling Groen, een uilennest aan een boom in het bos geplaatst. Een behoorlijke klus om uit te voeren. De locatie is uitgezocht door de uilenkenner van de gemeente Midden-Groningen Theo Bekking.

Op dinsdag 24 september hebben, ook medewerkers van de gemeente, een valkennest aan een oude lantaarnpaal bevestigd. Omdat ze toch in de buurt waren, hebben ze het valkennest ook maar direct in het bos geplaatst. Een prettige verrassing! De plaats van het nest heeft verbinding met akkerland en de brede open strook door het bos. Deze keuze heeft te maken met o.a. de aanvliegroutes voor de valken.

Twee voorbeelden van onze zeer prettige samenwerking met de medewerkers Groen van de gemeente Midden-Groningen!

poel.jpg
valk.jpg
ijsvogel.jpg
uil.jpg
nestkast.jpg
bottom of page